Petua Untuk Menghalau Lalat Di Dapur


Pilihan1: Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan masukkan ke dalam cawan atau mangkuk berisi air. Biarkan ia terdedah di ruang dapur anda. Lalat-lalat yang berterbangan akan keluar dengan sendirinya dari ruang dapur anda.
Pilihan 2: Ambil secekak daun kari, kibaskan pada lalat yang berada di meja makan anda. Kemudian letakkan daun kari tersebut pada gelas yang berisi air di sudut meja makan. Dengan cara ini anda dapat menghalau lalat dari meja makan anda.
Pilihan 3: Ambil beberapa tangkai daun belimbing. Kibaskan pada lalat-lalat yang berada di meja makan anda.
Pilihan 4: Ambil sedikit cecair peluntur dan titiskan pada kain buruk tanpa mencampurkannya dengan air. Selepas itu lapkan kain tersebut pada sekitar ruang dapur seperti meja makan, kabinet, dapur memasak atau tempat-tempat lain yang anda rasa perlu. Lalat pasti akan berkurangan.
Pilihan 5: Ambil 2 batang lilin dan nyalakan apinya. Setelah itu letakkan di meja makan atau di tempat meletak hidangan. Lalat tidak akan mengerumuni hidangan anda.

Panduan Membuat Hayunan Golf

Cara yg betul sebelum semasa dan selepas membuat hayunan

Cara Mengenali Mood Wanita



Petua Penjagaan Kesihatan Rambut

Santan luruskan rambut
Rambut kerinting mudah kusut dan kurang menarik. Untuk cuba meluruskan rambut, amalkan petua ini.
Parut sebiji kelapa tua, ambil santan perahan pertama menggunakan segelas air suam. Campurkan santan dengan perahan air limau nipis, kemudian simpan dalam peti sejuk. Gunakan santan ini sebagai krim rambut. Sapukan pada rambut dengan cermat kemudian cuci sehingga bersih. Cuba selama seminggu dan lihat hasilnya.

Dadih lembutkan rambut
Masukkan dua sudu besar susu tepung dalam cawan. Bancuh dengan air suam kira-kira 60 darjah Celsius. Perahkan air limau nipis, kacau dan simpan dalam peti sejuk selama enam jam.
Apabila pekat boleh dilumur pada rambut. Biarkan selama sejam dan bilas. Amalkan selalu, insya-Allah rambut akan semakin lembut dan mudah diurus.

Daun bunga raya elak rambut gugur
Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh sehingga bersih dan kisar. Kemudian perap ramuan di atas kepala selama sejam. Lakukan dua kali seminggu dan anda akan memperoleh rambut lebat, hitam dan berkilat secara semula jadi.

Elak mengikat rambut
Rendam kacang hijau semalaman. Tapis dan gunakan airnya untuk disapu atas kulit kepala sambil dipicit perlahan-lahan. Amalkan selalu hingga rambut baru kelihatan tumbuh. Di samping itu, usah mengikat rambut dengan getah bagi mengelak rambut gugur.

Rambut bersinar dengan telur
Asingkan putih dan kuning telur, kemudian ambil kuning telur dan sapu pada rambut. Biarkan 15 hingga 25 minit. Seterusnya, bilas rambut menggunakan air bersih. Amalkan sekurang-kurangnya dua minggu sekali. Rambut anda akan lebih bersinar.

Limau nipis atasi rambut kering
Untuk mengatasi masalah rambut kering, berbiji, bercabang atau rosak, lumurkan limau nipis pada rambut kemudian biarkan selama 25 hingga 35 minit dan bilas menggunakan air bersih.

Tragedi Kematian Paling Pelik Abad Ini

Kebiasaanya, jika terdapat sesuatu kematian,terutama yang meninggalnya itu adalah insan yang kita kenali,kita akan terus menyelongkari sebab-musabab kematian mereka. Namun,kita tidak pernah menyelidik sebab dan akibat kematian insan-insan yang terkenal dalam sejarah.Insan ini sepanjang hidupnya adalah seorang panglima terbilang,saintis hebat,sasterawan dan sebagainya. Sepopular mana pun mereka ini,nasib malang tidak mengenal sesiapa.Yang paling mengaibkan lagi adalah mereka ini mendapat musibah di saat ajal datang menjemput.Di bawah merupakan sebilangan daripada mereka yang menerima musibah tersebut.Ah,sungguh malang.


Attila the Hun:
Salah seorang watak antagonis dalam sejarah bangsa.Beliau adalah musuh yang paling ditakuti oleh empayar Rom.Walaubagaimanapun, beliau adalah hero bagi rakyat Hungary.Attila dan tentera-tenteranya telah menawan hampir keseluruhan Asia iaitu daripada Mongolia hingga ke pinggir Empayar Russia pada 450AD.
Bagaimana beliau meninggal dunia: Disebabkan oleh hanya pendarahan hidung ketika malam perkahwinannya.

Pada 453AD, Attila mengahwini seorang gadis muda bernama Ildico.Malam perkahwinannya, beliau mabuk dengan teruk sehingga pendarahan hidung yang beliau alami tidak dapat beliau maklumkan kepada pembantu beliau.

Akhirnya, beliau meninggal disebabkan lemas dengan darahnya sendiri dan bukannya meninggal di medan perang. Kematian beliau hanya disedari keesokkan paginya.Sungguh kesian!.


Tycho Brahe:
Seorang ahli astronomi berbangsa Denmark pada kurun ke-16. Beliau lahir pada14 December 1546 di Tyge Ottesen Brahe (de Knudstrup). Jasa beliau terhadap bidang astronomi moden amat besar sehinggakan teori yang beliau kemukakan sewaktu hayat menjadi rujukan ramai ahli astronomi lain termasuk Isaac Newton.

Bagaimana beliau meninggal dunia: Kegagalan sistem pundi kencing akibat menahan kencing ketika berada dalam satu majlis.

Beliau diketahui seorang yang kuat minum. Kebiasaannya, sebelum ke sesuatu majlis beliau akan memastikan yang beliau akan membuang air kecil terlebih dahulu. Walaubagaimanapun, dalam satu majlis,beliau gagal membuat demikian.Masalahnya makin teruk apabila beliau rela menahannya kerana berasa amat biadab untuk keluar ketika majlis sedang berlangsung.Dan akibat daripada sikap ‘menghormati majlis’ nya itu,beliau terlantar selama 11 hari dan kemudian menemui ajal akibat daripada kegagalan ginjal dan batu karang!. Sangat kesian!.


Horace Wells:
Seorang doktor gigi dan pelopor penggunaan anesthesia pada awal 1840-an. Beliau lahir pada 21 Januari 1815 di Hartford,Vermont. Wells berkelulusan daripada Walpole,New Hampshire sebelum meneruskan pelajaran dalam bidang pengigian di Boston.

Bagaimana beliau meninggal dunia: Menggunakan Anesthesia untuk membunuh diri.

Masalah beliau bermula apabila beliau ketagih dengan kloroform yang mana bahan utama untuk Anesthesia, hasil kajian beliau. Ketika itu, kloroform tidak lagi diketahui akibat ketagihannya.Ini bermakna Horace Wells adalah orang pertama ketagih bahan kimia tersebut.!

Pada 1848, beliau ditahan kerana menyembur dua orang pelacur jalanan dengan asid sulfuric.Dalam surat rayuan kepada pihak penjara, beliau menyalahkan kloroform sehingga menyebabkan beliau mengalami halusinasi.

Akhirnya beliau meninggal dunia di dalam selnya akibat daripada bunuh diri.Wells menghiris urat arteri betisnya dengan pisau cukur selepas mabuk dengan kloroform.Dipercayai untuk mengurangkan kesakitan.!

Wells disemadikan di Cedar Hill Cemetery di Hartford, Connecticut. Kematian yang menyayat hati bagi seorang yang genius.Kesian!.


Francis Bacon:
Salah seorang berpengaruh lewat kurun ke-16. Dilahirkan di England pada 22 January 1561. Beliau adalah seorang negarawan,hakim,penulis,saintis dan ahli falsafah. Dipercayai, beliau menulis beberapa skrip untuk sasterawan inggeris terkenal,Shakespeare.

Bagaiman beliau meninggal dunia: Mengalami Pnemonia(paru-paru berair) akibat melakukan kajian yang agak tidak masuk akal di tengah kesejukan musim sejuk.

Satu tengahari pada musim sejuk tahun 1625, Bacon memerhati di luar rumahnya yang mengalami ribut salji. Beliau mendapat ilham untuk membuat satu eksperimen bagi membekukan daging.Beliau secara keseorangan membuat kajian itu di luar rumah di Highgate,luar kota Landon dalam kesejukan salji!.

Idea yang gila beliau mengundah padah apabila beliau diserang radang paru-paru dan meninggal disebabkan penyakit itu. Beliau yang dianugerah dengan dua gelaran tertinggi diraja Inggeris iaitu Viscount dan Baron meninggalkan hutang berjumlah £25,000 bersamaan £3M sekarang.ahh,malang sungguh nasib!


Jerome Irving Rodale:
Lelaki berketurunan Yahudi ini yang menukar namanya kepada Jerome Irving Rodale daripada nama asalnya Cohen. Beliau dilahirkan pada 16 Ogos 1898. Beliau adalah pengasas kepada aktivis makanan organik.

Beliau telah menubuhkan sebuah syarikat penerbitan,Rodale Press yang kemudiannya menerbitkan majalah “Organic Farming and Gardening”.Beliau menjadi semakin popular kerana mempelopori teknik mencegah berbanding merawat melalui majalahnya iaitu “Prevention” yang diterbitkan pada 1950.

Bagaimana beliau meninggal dunia: Kegagalan jantung selepas satu rancangan temubual.

Selepas tamat menjalani satu sesi temubual di Dick Cavett Show, Rodale, Dick Cavett dan tetamu jemputan kedua, Pete Hamill(seorang kolumnis New York Post)duduk di sebuah kerusi sambil berborak kosong. Sambil Dick Cavett dan Pete Hamill berborak kosong mengenai politik, Rodale kelihatan tidak keruan. Sejurus selepas itu Rodale tersungkur di dada Pete Hamill. Bunyi dengkuran jelas kedengaran daripada nafas Rodale.Hamill tergamam.

Selepas itu, paramedik tiba dan disyahkan meninggal dunia akibat kegagalan jantung di set pengambaran itu.Ironinya, beliau semasa sesi temubual masih boleh bercakap besar dengan berkata,” I’m going to live to be 100, unless I’m run down by some sugar-crazed taxi driver”.

Beliau meninggal ketika usia 71 tahun, 29 tahun lagi daripada umur yang beliau impikan.Kesian.!


Aeschylus:
Penulis Greek yang hidup sekitar 500 BC. Beliau dipercayai lahir pada 525 BC di Eleusis iaitu 25km daripada kota metropolitan Athens. Sejarahwan mengelar beliau ‘bapa kepada tragedi’.

Bagaimana beliau meninggal dunia: Kura-kura jatuh ke kepala beliau.

Menurut lagenda, beliau mati akibat helang menjatuhkan seekor kura-kura ke kepala beliau. Beliau mati serta-merta. Helang itu sebenarnya telah tersilap anggapan kerana merasakan kepala Aeschylus adalah batu. Kepala Aeschylus yang botak itu terbias oleh cahaya sehinggakan burung helang tersebut tersilap anggap. Malang nasib Aeschylus kerana kepala beliau botak berkilat itu.!


Jim Fixx:
Pemilik kepada nama asal James Fuller Fixx dilahirkan pada 23 April 1932. Seorang penulis terkenal. Bukunya, “Complete Book of Running,” adalah terlaris sekitar tahun 1970-an. Beliau pelopor kepada aktiviti jogging yang mana menurutnya adalah menyihatkan dan merangsang denyutan jantung.

Bagaimana beliau meninggal dunia: Mengalami serangan jantung akibat jogging!aikk!

Pada 20 Julai 1984, beliau akan memulakan rutin harian dengan berjongging di sekitar Vermont. Walaubagaimanapun, ajal datang menjemput setelah berjongging hanya beberapa meter. Beliau mengalami serangan jantung yang teruk.

Bedah siasat dikeluarkan menunjukkan arteri koronari pertama 99% tersumbat, yang kedua sebanyak 85% tersumbat dan ketiga adalah sebanyak 70% tersumbat. Sebenarnya, Fixx telah mengalami tiga kali serangan jantung sebelum kematiannya ini.

26 Tahun Tak Cuci Rambut



Seorang lelaki berumur 80 tahun membuat keputusan untuk membasuh rambutnya buat pertama kali dalam tempoh 26 tahun. Lelaki itu, Mr Luo berasal dari sebuah perkampungan kecil di bandar Chong Qing, China.

Habis satu kampung dikerah Mr Luo untuk mencuci rambutnya itu. Sebanyak 3 paket serbuk pencuci digunakan dan memerlukan kira-kira 5 jam proses mencuci!  

Nampak tak betapa berkaratnya rambut Mr Luo ini?

Gambar - Gambar Adolf Hitler Yang Tidak Pernah Disiarkan


Adolf Hitler sering digambarkan sebagai manusia yang bengis dan kejam. Beliau turut dibawa kepada perspektif pandangan negatif. Namun disebalik gambaran tersebut, manusia ini turut pernah ketawa dan membawa keriangan kepada orang disekelilingnya. Berikut adalah antara foto-foto beliau yang tidak pernah disiarkan oleh media.

























Asal - Usul Nama Teddy Bear

Pada bulan November 1902, gabenor Mississippi telah mengajak Presiden Amerika Syarikat, Theodore Roosevelt pergi berburu di Mississippi. Ramai jugak yang join. Dan pada masa tu ramai pemburu lain dah dapat tangkap dan bunuh binatang tu. Kemudian, pasukan Presiden tu pula dapat tangkap seekor beruang hitam. Lepas puas bertinju bertomoi dengan beruang tu sampai beruang tu dah lembik, diorang ikat beruang tu kat sebatang pokok. Lalu diorang panggil Presiden untuk tembak sendiri beruang tu sampai mati. Kiranya macam bagi penghormatan kat dia la sebagai seorang Presiden. Kalau tak, malu la dia sorang ja tak dapat tembak mangsa buruan. Dahla dia dulu hero masa perang kat Cuba dulu.


Colonel Theodore Roosevelt

Tapi, Presiden tu menolak dan mengangggap itu tak profesional dan tiada semangat kesukanan (keburuan). Lalu, dia mengarahkan diorang menembak sendiri beruang tu sebab taknak beruang yang dah lembik kena belasah tadi tersiksa. Peristiwa tersebut menjadi topik hangat di seluruh Amerika. Dan dijadikan kartun politik dalam paper The Washington Post. Ala.. Macam kartun dalam Utusan Meloya tu. Dalam kartun tu, beruang tersebut yang realitinya adalah seekor haiwan yang besar dan nampak ganas dilukis kecil dan nampak comel.
  



A 1902 political cartoon in The Washington Post spawned the Teddy bear name.

Seorang pemilik kedai mainan, Morris Michtom telah tertarik dengan kartun tersebut dan memberi inspirasi kepadanya untuk mencipta mainan baru. Dia pun menghasilkan mainan seekor beruang kecil dan menghantarnya kepada Presiden Theodore Roosevelt untuk meminta kebenaran menamakan patung beruang tu dengan nama samarannya, Teddy. Maka, lekatlah nama Teddy Bear dan popular hingga sekarang. 



Gusti Lengan - Tangan Besar Sebelah

Matthias Schlitte, seorang armwrestler professional Jerman. Mempunyai tangan freak yg besar sebelah



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Here

END 30.8.2012
END 30.9.2012
30.9.2012
30.6.2012