BUKAN DARI PERANCIS
Kentang goreng adalah hidangan yang dibuat dari potongan-potongan
kentang yang digoreng dalam minyak goreng panas. Di dalam menu restoran,
kentang goreng yang dipotong panjang-panjang dan digoreng dalam keadaan
terendam di dalam minyak goreng panas. Dalam bahasa Inggeris Britain ia
disebut Chips dan dalam Bahasa Inggeris Amerika, ia disebut French
fries.
Kentang goreng boleh dimakan begitu saja sebagai makanan ringan, atau
sebagai makanan pelengkap hidangan utama seperti beafstik, hamburger,
fish and chips dan currywurst.
Di United Kingdom dan kawasan sekitarnya, kentang goreng yang mirip
french fries disebut chips. Di Amerika Utara, istilah "chips" berarti
kerepek kentang (potato chips), sedangkan di Australia, New Zealand dan
Afrika Selatan, "chips" bererti kentang goreng atau kerepek kentang.
Sejarah
Kentang goreng popular ke seluruh dunia hasil daripada restoran makanan
segera seperti McDonald's dan Burger King. Pada awal tahun 1950-an, Jack
Simplot yang memiliki sebuah syarikat bernama J.R. Simplot menciptakan
bahan french fries berupa potongan-potongan kentang yang sudah dikupas
dan dibekukan.
Sebelum syarikat J.R. Simplot memasak bahan kentang
goreng, kentang perlu dikupas dan dipotong-potong secara manual di semua
cabang McDonald's. Kentang beku pengeluaran J.R. Simplot berjaya
menyingkatkan waktu penyiapan makanan dan mendorong kepada pengembangan
McDonald's.
Etimologi
French fries bererti "kentang goreng ala Perancis." Dalam bahasa
Inggeris, kata fry sebenarnya bermaksud menggoreng dengan minyak sedikit
atau menggoreng di dalam minyak goreng yang banyak hingga terendam
(deep frying). Sedangkan dalam bahasa Perancis, frire hanya bererti
menggoreng di dalam minyak goreng yang banyak hingga terendam.
Pada awalnya kata kerja "to french" digunakan untuk memotong sesuatu
dengan bentuk panjang-panjang seperti batang korek api yang disebut
Julienne-cut. Menurut kamus Oxford English Dictionary, istilah "to
french" digunakan untuk daging yang dipotong-potong kecil, tapi istilah
ini baru digunakan setelah french fried potato diperkenalkan.
Belgium
Orang Belgium mendakwa bahawa kentang goreng jenis french fries berasal
dari Belgium, walaupun pendakwaan ini kurang didukung bukti yang kuat,
pada hakikatnya Orang Belgium memang suka makan kentang goreng. Pada
tahun 2002, statistik menunjukkan bahawa orang Belgium rata-rata
menghabiskan €6.01 untuk membeli kentang goreng, termasuk di antaranya
kentang goreng yang dibeli di restoran makanan segera.
Sejarawan Belgium bernama Jo Gerard menyatakan bahawa resepi kentang
goreng french fries sudah ada di Belgium sejak tahun 1680. Pada waktu
itu, penduduk miskin di daerah lembah Sungai Meuse antara Dinant and
Liège mempunyai kebiasaan makan ikan kecil yang digoreng. Pada musim
sejuk tidak tersedia ikan kerana sungai yang membeku, mereka menggoreng
kentang yang dipotong-potong sama panjang.
Pada tahun 1857, surat khabar "Courrier de Verviers" memuatkan rencana
tentang seorang pengusaha Belgia bernama Fritz yang menjual kentang
goreng di bandar raya dan menggelarnya sebagai "raja kentang goreng"
("le roi des pommes de terre frites"). Pada tahun 1862, gerai kentang
goreng "Max en Fritz" didirikan di Antwerp, di lokasi yang berdekatan
dengan Het Steen.
Menurut cerita orang Belgium, tentara Inggeris yang datang ke Belgium
sewaktu Perang Dunia I sempat merasa kentang goreng buatan orang Belgium
dan menamakannya "French," kerana pada waktu itu bahasa Perancis
merupakan bahasa rasmi di pos ketenteraan Belgium.
Resepi tertua
Tukang masak Perancis bernama Honoré Julien sering menghidangkan kentang
goreng untuk Presiden Amerika Syarikat Thomas Jefferson. Menurut
manuskrip tulisan tangan Thomas Jefferson pada tahun 1801, french fries
adalah 'kentang segar yang dipotong kecil-kecil dan digoreng dalam
rendaman minyak'.
Pada tahun 1813, di dalam buku resepi masakan Amerika yang berjudul [7]
sudah tercantum resepi french fries. Resepi kentang goreng sebenarnya
sudah dimuat dalam buku resepi masakan Perancis "Les soupers de la cour"
karya Menon pada tahun 1755.
Di dalam buku resepi lama koleksi laman web Feeding America yang
berjudul "Miss Parloa's New Cook Book" terbitan tahun 1882 sudah
tercantum resepi untuk "French fried potatoes" (kentang goreng
Perancis).
Sepanyol
Sepanyol adalah negara Eropah yang pertama kali mengenal kentang,
sehingga mendakwa kentang goreng sebagai ciptaan orang Sepanyol. Kentang
goreng diperkenalkan orang Spanyol ke Belgium yang pada waktu itu masih
berada di bawah kekuasaan Sepanyol.
Menurut Prof. Paul Ilegems yang menjawat sebagai kurator muzium kentang
goreng Frietkotmuseum di Belgium, Santa Teresa dari Ávila memperkenalkan
cara menggoreng kentang. Selain itu, cara memasak kentang dengan cara
digoreng dipengaruhi oleh cara masakan Mediterranean