Roti Canai Terpanjang

 
WAKIL MBOR, Datuk Barkath Ali Abu Backer (kiri) dan Meera Mydin menunjukkan sijil MBOR bagi mengiktiraf roti canai terpanjang (belakang) di Pulau Pinang semalam.

GEORGE TOWN - Komuniti India Muslim di negeri ini mencatat rekod dalam Malaysia Book of Records (MBOR) menerusi penghasilan roti canai terpanjang.

Acara itu yang julung-julung kali diadakan sempena Hari Kebudayaan India Muslim anjuran Pertubuhan India Muslim Malaysia menyaksikan 2,786 keping roti canai diatur sepanjang Lebuh Buckingham dengan jarak keseluruhan 400 meter.

Pengerusi penganjur, Meera Mydin Mastan berkata, proses membuat roti canai itu mengambil masa hampir lapan jam bermula 4.30 pagi semalam menggunakan 600 kilogram tepung gandum.

"Seramai 15 penebar roti canai dari empat restoran terkenal di bandar ini terbabit membantu usaha mencipta rekod," katanya di sini semalam.

Meera Mydin berkata, roti canai terbabit kemudiannya diagih untuk dimakan oleh pengunjung karnival yang diadakan sehari itu yang bermula sejak pukul 8 pagi hingga 11 malam ini.

Sementara itu, kira-kira 10,000 pengunjung termasuk pelancong hadir pada festival sehari itu yang mempromosikan adat resam dan amalan tradisi masyarakat India Muslim. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Here

END 30.8.2012
END 30.9.2012
30.9.2012
30.6.2012