Visit Lelong

Info Memasak Dalam Hutan

Masak Telur Dalam Limau
Ramuan :
1 biji telur
1 biji limau

Langkah - Langkah :
1. Sediakan sebiji telur dan limau
2. Membuat satu lubang kecil pada permukaan limau
3. Mengeluarkan isi limau dengan cermat supaya kulit limau tidak terkopek
4. Telur dituangkan ke dalam mangkuk lalu dikacau
5. Masukkan telur yang dikacau ke dalam limau yang telah dibuang isi
6. Letakkan limau tersebut ke dalam api untuk dibakar
7. Bakar sehingga kulit limau menjadi warna coklatMasaklah telur dalam limau

Masakan Telur Dengan Salutan Tanah Liat
Ramuan :
1 biji telur
Tanah liat
Air

Langkah - Langkah :
1. Sediakan sebiji telur dan sedikit tanah liat
2. Campurkan tanah liat dengan sedikit air untuk meliatkannya
3. Salutkan telur yang disediakan dengan tanah liat yang basah
4. Letakkan telur yang salut dengan tanah liat ke dalam api untuk dibakar
5. Bakar sehingga tanah liat basah itu keringTelur yang salut dengan tanah liat pun masak

Masak Nasi Dalam Kelapa
Ramuan :
1 biji buah kelapa
Beras
Air kelapa

Langkah - Langkah :
1. Sediakan sebiji buah kelapa dan sedikit beras
2. Kopekkan kulit buah kelapa sehingga bersih
3. Membuat satu lubang pada permukaan buah kelapa
4. Tuangkan air kelapa ke dalam mangkuk
5. Cucikan beras yang disediakan
6. Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam mangkuk yang berisi air kelapa
7. Masukkan air kelapa bersama beras ke dalam buah kelapa melalui lubang kecil yang dibuat tadi
8. Letakkan buah kelapa tersebut ke dalam api untuk dibakar
9. Bakarkan buah kelapa itu sehingga berwarna hitam 10. Masak lah nasi dalam buah kelapa

Masak Nasi Dalam Buluh
Ramuan :
Seruas buluh
Beras
Air
Daun pisang

Langkah - Langkah :
1. Sediakan seruas buluh dan sedikit beras
2. Cucikan buluh dan daun pisang yang disediakan dengan bersih
3. Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh
4. Cucikan beras yang disediakan
5. Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam buluh dan jangan terlalu penuh
6. Masukkan air yang cukup ke dalam buluh yang berisi beras
7. Bina satu alat penyokong dengan ranting kayu
8. Letakkan buluh tersebut pada alat penyokong itu untuk dibakar
9. Bakar dengan api yang sederhana besar dan dibalik-balikkan agar masaknya sama rata
10. Bakarkan buluh itu sehingga nasi dalam buluh itu masak

Roti Lilit
Ramuan :
Tepung gandum
Air
Gula
Buluh yang dibelah

Langkah - Langkah :
1. Campurkan sedikit air dan gula ke dalam tepung
2. Ulikan tepung sehingga sebati
3. Tepung dibiarkan kering
4. Lilitkan tepung pada buluh yang telah
5. Pastikan tepung tersebut lilit dengan kemas
6. Panggangkan tepung yang siap dililit dengan bahang dan haba supaya roti tidak hangus
7. Bakarkan roti lilit itu sehingga berwarna sedikit coklat




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Here

END 30.8.2012
END 30.9.2012
30.9.2012
30.6.2012